23 Mayıs 2014 Cuma

Hazin Geçmişle Olan Büyülü Bağ

"O güne kadar çocuk gibi yaşamamışsınız. Meme emmemiş, kucağa alınmamışsınız. Sevgiyi bilmemişsiniz. Sevilmemişsiniz hiç... Başınız okşanmamış, sevindirmemiş sizi hiç kimse. Öpmekten, öpülmekten bihaber gelmişsiniz bu yaşa. Gök gürültüsünden korktuğunuzda sığınacak kucak bulamamışsınız. Kimsesizlik denilirdi düpedüz bunun adına. "


Mine Duran'ın kaleminde hayat bulan harika bir karakter Serafina... Yalnız, yapayalnız; dadısından başka kimsesi olmayan bir öksüz Serafina. Narin bir beden ile hayallerin binbir çeşidinin can bulduğu bir beyne sahip mavi gözlü kızımız... 

"İsa'nın annesi Meryem'den bile daha güzel ay bu kız" diyor dadısı Serafina için ve ekliyor kaderi de ona benzemese bari...

Gözlerini dadıyla açıyor narin kız. Büyüdükçe dadıya olan öfkesi de artıyor. Dadı ne kadar korumacıysa Serafina bir o kadar zincirleri kırıp, kimin patron olduğunu göstermenin derdiyle dadıyı eziyor da eziyor... Bazen koşar adım kaçıp gitmek istiyor dadının yanından ve bazı anlar geliyor ki sevgisiz büyümüşlüğün verdiği eksiklikle sıcacık bir temasın hasretiyle dadısından şefkat bekler hale geliyor öksüz kızımız.

Kasabalı da yadırgıyor yaşamlarını. İki baş kişi... Kocaman ev... Bir lanet dolanıyor gibi çevrelerinde. Bazı anlar dadının kendi kendine konuştuğunu duyumsuyor genç kız ve bazen de kapıların gümbürtüyle çarpıldığını... Bazı geceler ansızın uyandığında bedeninde bir elin gezindiğini hissediyor, gözlerini açmak istiyor, açamıyor. Çığlık atmak istiyor, atamıyor. Suskunluğu ölümü olacakmış gibi geliyor. Korkuyor. Korktukça içine sığınıyor. Hayal dünyasına kaçıyor kız.


Dadı korkuyor. Ona gözü gibi bakması gereken kıza ne kadar iyi bakabilecek? Hayatta daha neler görüp geçirecek? Onca ölüm, onca acıdan sonra daha ne günler görecek bu kızla? 

Hiç var olmayan varlıkları var bilen, kendi kendine konuşan, hayal dünyasında yaşayan bir kız... Hem de dünyalar güzeli bir kız Serafina... Güzelliğine yakışır adını, hayat arkadaşı olan dadısı bağışlamış bu kıza... Bedeninde taşıdığı iki ruhla nasıl devam edecek hayatına bu meleklerden adını alan kız? 

Kitap beni oldukça etkiledi. Bu türde bir kitabı daha önce en son lisedeyken okumuştum. O da o anki ergen bünyeme bir hayli ağır gelmişti. Hayal dünyamın genişliğiyle algılayamamıştım kitabı. Şu anki durumda Serafina resmen koca bir haftamda yoldaş oldu bana. An geldi yazılanların gerçekliğine inanıp gecenin bir yarısı ışıklar açık uyumaya kalktım ve an geldi aynada sanki arkamdan bir çift göz benle birlikte aynaya bakıyormuş gibi hissettim. Balkondan gelen tıkırtılara kulak kesilir oldum bazen de...

Mine Duran büyülü bir hikayeyi masalsı bir tatla okuyucusuna ulaştırmayı bilmiş. Tadı damakta kalan türde bir kitap Serafina. Okumak ister de kararsız kalırsanız benden söylemesi: "Bu kitabı okumazsanız, pişman olursunuz."


Kitabın Adı: Serafina
Kitabın Yazarı: Mine Duran
Yayınevi: Altın Bilek Yayınları



2 yorum :

Adsız dedi ki...

Canım sağol paylaştığın için.Fotoğrafın da çok güzel:) söylemeden geçemedim:)

kadriye dedi ki...

Merhaba
Çok güzel anlatmışsınız merak etmemek elde değil:))))