2 Mart 2014 Pazar

Damızlık Kızın Öyküsü

İngilizce adı The Handmaid's Tale'dir.

Feminist bir yazar olan Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü kitabı Feminist Edebiyatın verdiği sayılı örneklerden biridir.

Kitabın içeriği bir distopya örneğidir. Kitapta bugünkü kadın haklarının tersine dönmesiyle oluşacak zor yaşam koşulları irdelenmiştir.

Ağır bir anlatıma sahip olmakla birlikte ilgi çekici bir yanı var kitabın.
Yazar yalın ve anlaşılır bir dil kullanmış kitapta. İnsanı sıkan cümleler yok.

Arka kapakta yazanları sizlerle paylaşmak istiyorum. Çok ilgi çekici olduğundan belki yazıyı okuyunca kitabı okumak istersiniz.

'Bir kadın sabah kalksa, işe gitmeden önce her zaman sigara aldığı dükkana uğrasa ve kendisine kredi kartının geçerli olmadığı söylense, ardından işten atılsa ve bunların sadece kadın olduğu için başına geldiğini öğrense neler hisseder?

Evet olan olmuştur. Bunca mücadele boşa gitmiştir. Kadın gene erkeğin bakımına muhtaç, ona hizmetle yükümlü bir yarı köledir. hükümranlığı eviçi ile sınırlandırılmıştır. Üstelik orada fazla çocuk da yoktur. Hava kirliliği, kimyasal atıklar, nükleer sızıntılar kısırlığa yol açmakta, doğan az sayıdaki çocuk ise sakat olduğundan imha edilmektedir.

Bu durumda kadın Kolonilere gönderilmek, Hizmetçilik ya da Fahişelik yapmak dışında dördüncü bir seçenekle karşı karşıyadır : Komutanlar'a sağlıklı yavrular üretmek! '

Kitap ayrıca bir filme de konu olmuştur.

Film hakıında bilgiye buradan erişebilirsiniz IMDb .

Film ‘in Adı: Damızlık Kızın Öyküsü
Tür: Bilim Kurgu / Dram
Yönetmen: Volker Schlöndorff
Görüntü Yönetmeni: Igor Luther
Senaryo: Harold Pinter, Margaret Atwood (Kitap)
Oyuncular: Robert Duvall, Faye Dunaway, Aidan Quinn, Muse Watson, Elizabeth Mcgovern, Natasha Richardson, Gary Bullock, Traci Lind, Blanche Baker, Ed Grady, Victoria Tennant, Jim Grimshaw
Yapım: 1990, ABD / Almanya
Yapımcı: Daniel Wilson
Muzik: Ryuichi Sakamoto
Film Süresi: 1 saat, 49 dk.
Vizyon ‘a Giriş Tarihi: 9 Mart 1990

2 yorum :

SHA dedi ki...

şu sıralar dizisi de yapılıyor.

leithygurumi dedi ki...

Yazım tarihli ve dizinin ilk sezonu çoktan sezon finali yaptı. Umarım ikinci sezon da ilk sezon kadar iyi olur <3